Klarer med barnehårtap

12 november 2018

Når et barn mister håret, kan den psykologiske effekten være ødeleggende. Her er hvordan du kan hjelpe barnet ditt møte med hårtap traumer.

Selv om hårtap (alopecia) er en vanlig lidelse, kan den psykologiske effekten av dette være svært traumatisk - spesielt hvis det påvirker et barn. Depresjon, angst, skam, disse er alle svært komplekse følelser som kan følge denne lidelsen, og avhengig av årsaken til hårtap, kan ta måneder eller år å overvinne.

Samfunnet er ikke så tilgivende

Som forelder kan dette være ødeleggende å se skje med barnet ditt. Vi snakket med Corné Welman av barna, en internasjonal organisasjon som tilbyr støtte til familier med barn med alopecia og bidrar til å bygge deres selvfølelse og selvtillit.

Hun sa at i mange tilfeller er det ingen kur for alopecia, men at de tar sikte på å lære barna og deres familie som "håret ikke gjør personen. Vi heller lære barnet å omfavne det faktum av å ikke ha hår, og at de skal elske seg selv for hvem de er".

load...

Psykologiske effekten av hårtap

Dessverre, men det samfunnet vi lever i dag er ikke så tilgivende og siden så mye vekt legges på utseende, kan flekkvis håravfall virkelig ta sitt toll følelsesmessig på en ung, påvirkelig person.

Ifølge en artikkel i det amerikanske National Library of Medicines National Institute of Health, opplevelsen av alopecia er psykologisk skadelig, forårsaker intense emosjonelle lidelser, og fører til personlige, sosiale og arbeidsrelaterte problemer.

Artikkelen trekker en link mellom hår og identitet, og til og med går så langt som å forklare hvordan noen undersøkelser har indikert at psykiske lidelser er mer vanlig hos personer med alopecia enn i den generelle befolkningen, noe som tyder på at de med alopecia kan ha høyere risiko for utvikle en alvorlig depressiv episode, angstlidelse, sosial fobi, eller paranoid lidelse.

Les også:

Samlet sett viser det meste av forskningen at mennesker med håravfall er langt mer utsatt for angst og depresjon, og ofte lider lavere selvtillit, dårligere livskvalitet og dårligere kroppsbilde.

load...

Hvordan hjelpe barnet ditt

Gitt alt dette, er det forståelig at en forelder kan da føle knust og overveldet for sine barn når de er diagnostisert med alopecia.

Det er der organisasjoner som CAP barn kommer inn, tilby støtte til både foreldre og barn.

Vi endrer fokus fra å vokse håret til å vokse selvtillit. Når et barn har selvtillit det gir støtte og bevisstgjør. Det vil bli vanskeligere jo eldre barnet blir, men vår jobb som foreldre er å kjenne barnet ditt, og sørge for at de vet og forstår tilstanden, forklarte Welman.

Hun legger til at en av deres viktigste oppgaver er å sikre at barna skjønner det er ingen skam i å ikke ha hår.

Dette er fokus. Dette er hva vi sørge for at de forstår. Sørg for at de forstår deres tilstand og gi dem selvtillit boost å håndtere kommentarer. Dette er grunnen til at vi har støtte grupper der alle barna komme sammen og spille og samhandle. Dette hjelper dem til å føle seg akseptert og en del av noe viktig.

load...

Welman streker den beste måten å gjøre dette på er å sørge for at du kjenner barnet ditt. Du må sørge for at du vet nøyaktig hva som skjer i hans eller hennes liv for å kunne hjelpe dem.

Dette er spesielt relevant når det kommer til parykker - et vanlig alternativ for barn med alopecia.

Welman sier hun mener dette er et personlig valg, og det bør være opp til barnet.

Sørg for at du lytter til dem, fordi de arbeider med dette hver dag når de ser på seg selv i speilet. Du må bare sørge for at de elsker den personen ser tilbake på dem uansett hva, sier hun.

load...