Hvorfor faller håret mitt ut? - 10 årsaker til overdreven hårtap

14 november 2018

Hudleger og leger forklare hvorfor hårtap ofte signaliserer en alvorlig medisinsk tilstand.

Alle mister hår fra tid til annen. Det kan skje i løpet av morgen dusj, mens du blåser det tørt, eller når du gir den en rask pensel-, og det er helt normalt.

“I gjennomsnitt mister vi femti til hundre hår om dagen”, sier Francesca Fusco, MD, en New York City hudlege som er spesialist på håravfall. “Det er bare hår går gjennom sine sykluser, og det vil være en ny for å erstatte det.”

load...

Men når du håret begynner å falle ut konsekvent i store mengder, begynner du å merke bare flekker eller hårfestet begynner å falle på steder det ikke før, du kan håndtere noe mer alvorlig.

Mens Hårtap kan virke som en overfladisk problem, kan det ta en toll på en person følelses spesielt for kvinner, ifølge en 2015 gjennomgang av forskning. Fordi det kan være en så stor del av din identitet, å miste din låser kan redusere selvtillit, gjør du føler deg deprimert, og komme i veien for dine relasjoner med andre mennesker.

Men for å bekjempe den, må du vite hvorfor din lokker ser sparsom i første omgang. Her hudleger og andre spesialister forklare hvorfor håret er falt ut-og hva du kan gjøre for å gjenopprette sin helse, volum og glans.

load...

Graviditet, kirurgi og andre stressende hendelser

Telogen effluvium er et fenomen som oppstår etter svangerskapet, en større operasjon, drastiske vekttap, eller ekstrem stress, der du kaster store mengder hår hver dag, vanligvis når sjamponering, styling, eller børsting. Det kan også være en sideeffekt av visse medikamenter, så som antidepressiva, betablokkere, og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Under telogen effluvium, skifter hår raskere enn vanlig fra den voksende fasen inn i “hvile” fase før han flyttet raskt inn i Shedding, eller telogen fase.

Symptomene: Kvinner med telogen effluvium vanligvis merke hårtap seks uker til tre måneder etter en stressende hendelse. På det meste, kan du miste hendene fulle av hår.

Testene: Det er ingen tester for telogen effluvium, men legen din kan be deg om nylige hendelser i livet og ser etter små “klubb-formet” pærer på den falne hår røtter. Pærene mener håret har gått gjennom en komplett syklus av vekst, noe som tyder på at syklusen kan ha sped opp på grunn av stress.

load...

Behandlingene: I noen tilfeller, for eksempel etter graviditet eller en større operasjon, kan det hende du må bide din tid til hårtap bremser. Hvis medisinen er den skyldige, snakk med legen din om å senke dosen eller bytte narkotika. Hvis det er stressrelatert, gjør ditt beste for å redusere angst. Disse naturlige angst rettsmidler kan gjøre utslaget.

Arvelig hårtap

Håravfall som er genetisk er kjent som androgenetic alopecia og, ifølge American Academy of Dermatology (ADA), er den vanligste årsaken til hårtap. Genet kan være arvet fra enten mor eller fars side av familien, selv om du er mer sannsynlig å ha det hvis begge foreldrene dine hadde hårtap.

Symptomene: Kvinner med denne egenskapen har en tendens til å utvikle tynning ved hårfestet bak smellene, sier Pamela Jakubowicz, MD, en hudlege ved Montefiore Medical Center i New York City. Et annet rødt flagg er en økende del, per ADA. Tilstanden utvikler seg langsomt og kan starte så tidlig som 20-årene. Du kan være sårbare hvis din mor har også dette mønsteret av tynt hår. I noen tilfeller kan håravfall være diffus, noe som betyr at det er spredt over hele hodebunnen.

Testene: Din hudlege vil undersøke mønster av håravfall å fastslå om det er arvelig og kan bestille blod arbeid for å utelukke andre årsaker, sier Dr. Jakubowicz. En biopsi av hodebunnen er ofte gjort for å se om hårsekkene har blitt erstattet med miniatyriserte follikler, en sikker tegn på arvelig håravfall.

Behandlingene: Mens det er ingen måte å fullstendig forhindre håravfall, kan du bremse hårtap ved å bruke minoxidil (Rogaine) på hodebunnen to ganger om dagen. Stoffet virker på både kvinner og menn, selv om kvinner må bruke en lavere styrke formel for å hindre unødvendige bivirkninger. Kvinner bør ikke bruke minoxidil hvis de er gravide eller ammende. Menn kan behandles med finasterid (Propecia), en oral medisin.

Skjoldbrusk problemer

Skjoldbrusk problemer er vanlig hos kvinner, særlig over 50 år, sier Los Angeles-baserte endokrinolog Theodore C. Friedman, MD, MPH. Faktisk vil en i åtte kvinner utvikler en skjoldbrusk lidelse i løpet av livet, ifølge American Thyroid Association.

Når kroppen produserer for lite thyroid hormon-hormonet er ansvarlig for metabolisme, hjertefrekvens, og humør-du er sagt å ha hypotyreose, eller en underactive skjoldbruskkjertelen. Hvis kroppen din gjør for mye av hormonet, er du sies å ha hypertyreose, eller en overaktiv skjoldbruskkjertel. Thyroid hormon er ansvarlig for alt fra basal metabolic rate-hastigheten som kroppen bruker oksygen og energi for å fungere til vekst av hår, hud og negler. Men når du ikke har riktig mengde, kan du merke forandringer i kroppsfunksjoner.

Symptomene: Hypothyroidism (for lite hormon) kan forårsake en rekke symptomer, inkludert uforklarlig vektøkning, tretthet, forstoppelse, depresjon og konsentrasjonsvansker. Hår, kan negler og hud blir mer sprø og bryte lettere.

Hypertyreoidisme (for mye hormon) er mindre vanlig enn hypotyroidisme, men kan forårsake uforklarlig vekttap, hjertebank, nervøsitet, irritabilitet, diaré, fuktig hud, og muskelsvakhet.

Testene: En blodprøve måler thyroid-stimulerende hormon (TSH), som er produsert av hypofysen i et forsøk på å overtale skjoldbruskkjertelen for å lage thyroid hormon. Overskudd av TSH angir vanligvis hypotyroidisme, mens unormalt lave nivåer antyder hypertyroidisme.

Behandlingene: Legen din kan forskrive en skjoldbrusk hormon medisiner for å gjenopprette nivåer til det normale. Regelmessige TSH-tester kan gjøres for å sikre en tilstrekkelig dosering.

Lupus

Lupus er en kronisk autoimmun sykdom hvor kroppens immunsystem angriper friskt vev. Tilstanden rammer rundt 1,5 millioner amerikanere, ifølge Lupus Foundation of America, og har en tendens til å slå kvinner i fertil år.

Symptomene: Lupus fører ofte ekstrem tretthet, hodepine, muntlig magesår, og smertefulle, hovne ledd. Mange utvikler en sommerfugl-formet utslett over neseryggen og bli mer følsom for solen. Andre symptomer er feber, hevelse i føtter og hender og rundt øynene, brystsmerter, og anemi.

Mange opplever også håravfall, noe som kan være mild og forekommer mens sjamponering eller børste håret-eller det kan være mer alvorlig, kommer ut i patcher og ledsaget av et utslett i hodebunnen, sier Arthur Weinstein, MD, direktør for divisjonen av revmatologi ved Washington Hospital Center. Fordi disse symptomene forekommer i mange andre forhold, er lupus ofte kalt den store imitator.

Testene: En rheumatologist vil undersøke ledd og andre vev for tegn på inflammasjon, slik som varme, smerte, hevelse og rødhet. En blodprøve for å måle nivåer av anti-nukleære antistoffer (ANA) kan også indikere lupus. Reumatolog vil også avgjøre om pasienter har fire av 11 diagnostiske kriterier fastsatt av American College of Rheumatology, men færre kriterier sammen med en hudbiopsi kan noen ganger indikere lupus, sier Dr. Weinstein.

Les også:

Behandlingene: Se en revmatolog om hårtap er ledsaget av leddsmerter, tretthet, eller andre symptomer på lupus. Hvis du også har et utslett i hodebunnen, må du se en hudlege, som er sannsynlig å forskrive en aktuell krem.

Jernmangelanemi

Kvinner som har tunge perioder eller ikke spiser nok jern-rik mat kan være utsatt for jernmangel, der kroppen ikke skaper nok hemoglobin, et protein som transporterer oksygen til vevene i kroppen din. I sin tur, drops røde blodlegemer raskt, zapping din energi. Om lag 10 millioner mennesker i USA er jern mangelfull, per en 2013 gjennomgang av forskning, og det er mer vanlig hos kvinner enn menn.

Symptomene: I tillegg til hårtap, forårsaker jernmangel ekstrem tretthet, svakhet, og blek hud. Du kan ha problemer med å konsentrere seg og også legge merke til hodepine, eller kalde hender og føtter. Enhver type anstrengelse kan forlate deg kortpustet.

Testene: En blodprøve for å måle ferritin, protein som lagrer jern i kroppen din, er vanligvis nødvendig for å diagnostisere jernmangelanemi. Legen kan også sjekke blodnivået av hematokrit, som målere hvor mye av blodet består av røde blodceller.

Behandlingene: Eat jernrike matvarer så som kjøtt, svinekjøtt, fisk, bladgrønnsaker, befestet korn og bønner-fortrinnsvis, sammen med mat som er rik på vitamin C, noe som forbedrer jern absorpsjon. Kvinner trenger 18 milligram jern per dag og 8 milligram etter menopause; snakk med legen din før du tar noen form for supplement.

Polycystisk ovariesyndrom

Så mange som fem millioner kvinner i USA lider av polycystisk ovariesyndrom (PCOS_. Tilstanden, som kan begynne så tidlig som 11 år, er forårsaket av en hormonell ubalanse som eggstokkene produserer for mange mannlige hormoner. PCOS fører ofte infertilitet.

Symptomene: PCOS kan forårsake ansikts hår vekst, uregelmessige perioder, kviser, og cyster på eggstokkene. Og mens du kan oppleve hårtap på hodebunnen din, kan du merke mer hår andre steder på kroppen.

De tester: Legen er sannsynlig å ta en blodprøve for å se etter forhøyede nivåer av testosteron og DHEAS (Dehydroepiandrosteron), et biprodukt av testosteron.

Behandlingene: De fleste tilfeller av PCOS behandles med p-piller som Yasmin, som inneholder en potent anti-androgen som blokkerer testosteron. Hvis du ikke kan bruke p-piller, kan legen forskrive spironolakton (Aldactone), som også blokkerer mannlige hormoner. Miste vekt kan også hjelpe til ved å redusere virkningen av den mannlige hormoner.

Psoriasis, flass og andre hudsykdommer i hodebunnen

En usunn hodebunnen kan føre til betennelse som gjør det vanskelig for håret å vokse. Hudsykdommer som fører til hårtap inkludere seboreisk dermatitt (flass), psoriasis, og soppinfeksjoner som ringorm.

Symptomene: seboreisk eksem forårsaker skalp å felle sin hud, så vil du legge merke fettete, gulaktig skalaer på skuldrene eller i håret. Det kan være et resultat av gjær kalles Malassezia, hormonelle endringer, eller overskudd av olje i huden.

Psoriasis, en autoimmun tilstand som forårsaker overdreven hud celle omsetning, frembringer en meget tykk hvit skala på hodebunnen som kan blø hvis trekkes av. Med ringorm, en sopp du kontrakt ved å berøre en infisert person eller dyr, vil du legge merke røde flekker på hodebunnen, noe som kan være diffus, sier Dr. Jakubowicz.

Testene: En fysisk eksamen i hodebunnen vil bidra til å bestemme hvilken tilstand du har. Et soppkultur og eventuelt en biopsi av hodebunnen kan fastslå ringorm.

Behandlingene: Hver betingelse krever vanligvis en resept: en medisinsk sjampo for flass, medisiner eller lys terapi for psoriasis og for orale fungicider til ringorm.

Alopecia areata

Alopecia areata er en autoimmun sykdom hvor immunsystemet angriper hårsekkene. Det kan påvirke opp til nesten 7 millioner mennesker i USA og forekommer i alle kjønn, alder og etnisitet. Årsaken er ukjent, men det kan utløses av stress eller sykdom.

Symptomene: Tilstanden kan oppstå i tre former. Alopecia areata fører ofte runde, glatte flekker av skallethet i hodebunnen, øyenbryn, eller ben, sier Dr. Fusco. Total håravfall på hodet er kjent som alopecia totalis, mens hårtap som oppstår over hele kroppen kalles alopecia universalis. “Noen pasienter har rapportert at før skallet flekk skjedde, de følte noe i det området-en prikking eller en irritasjon,” sier Dr. Fusco.

Testene: Observerer mønster hårtap kan vanligvis finne ut om du har alopecia areata, som kan blodprøver. Du kan også bli gitt en test for å måle hormoner for å utelukke underliggende forhold som kan føre til hårtap.

Den behandlinger: Alopecia areata er vanligvis behandles med intralesional kortikosteroider, sier Dr. Fusco. I noen tilfeller kan Minoxidil (Rogaine) også hjelpe. Det er også viktig for å redusere stress.

Dreven styling

For mye sjamponering, styling, og døende kan skade dine lokker. Varme og kjemikalier svekke håret, forårsaker det å bryte og falle ut. Ofte er det en kombinasjon av behandlinger-keratin, fargestoffer, og å tørke den, for eksempel-som gjør den skade som fører til tynt hår.

Symptomene: Hvis nedfall skjer fra ytre skader forårsaket av styling, vil det rett og slett bryte, og du vil ikke se disse klubbeformede telogen pærer i endene.

Testene: Dr. Jakubowicz gjør en pull test: Hun tar en liten håndfull av ca 50 tråder, trekker forsiktig, og kontroller for å se om håret som kommer ut har pærer på endene.

Behandlingene: Unngå å bruke apparater som overopphetes håret. Sett din hårtørker på kjølige og lave innstillinger, og minimere bruken av flate og curling strykejern. Ikke farge håret mer enn en eller to nyanser fra sin normale farge: Jo mer alvorlig fargeendring, jo flere kjemikalier du trenger, noe som kan gjøre håret pause. Hvis du bruker hårgelé eller hårspray, ikke vent til den tørke før du gre gjennom det, fordi håret vil stivne og bli mer sannsynlig å bryte.

En lav-protein diett

Selv om det er sjelden at folk som bor i utviklede land til å utvikle et proteinmangel, hvis du nylig har blitt en veganer eller vegetarianer, og har ikke gjort en innsats for å arbeide plantebaserte proteiner i kostholdet ditt, er det mulig du ikke kan få nok av næringsstoffet. Når dette skjer vil kroppen kunne rasjonere hva protein er allerede i kroppen din ved å slå hårvekst, i henhold til ADA. Dette skjer vanligvis to til tre måneder etter inntak av protein dips.

Symptomene: I tillegg til hårtap, kan en proteinmangel føre til oppblåsthet, sprø negler, tretthet og svakhet. Når håret bryter, vil du ikke se disse klubbeformede telogen pærer i endene.

Testene: Hvis legen din er bekymret for mangel på protein kan være å klandre for tynt hår, han eller hun kan gjøre en blod uavgjort for totalt protein test, som måler av alle proteiner i blodet ditt.

Behandlingene: Spise mer protein vil trolig stoppe håravfall. Ting som kjøtt, egg og fisk er gode kilder til protein, som er mange plante-baserte matvarer, inkludert tofu, bønner, vill ris, nøtter og havregryn.

💡The tilstanden til håret ditt ikke bare påvirke utseende-det er en viktig indikator på helsen din. Hvis du opplever håravfall, snakk med din hudlege.

load...


Topp 10 Chat Nettsteder i 2020

Vi finner, test og vurderer nettsteder i en rekke kategorier, og gir deg en grundig analyse av hver og alle viktige detaljer slik at du kan finne den perfekte på få minutter. Bla gjennom våre topplister nå for å begynne reisen din!

Rang Nettstedet Egenskaper Utøvere Vurdering Besøk nettstedet
# 1 Jeg er live Møt tusenvis av amerikanske webkamera jenter på nettet
Modeller Bruk Whiteboards til å liste favorittaktiviteter
100% gratis, ingen registrering nødvendig
20.000
MyFreeCams
Review
Se MyFreeCams
# 2 ImLive Chat med jenter som deler dine interesser
Spesielle arrangementer med ekte pornoster
Gratis å bruke + Premium
6000 +
ImLive
Review
Se ImLive
# 3 livejasmin Chat med profesjonelle live-modeller, ingen amatører
Bli med på din favoritt cam modellens fan club
Gratis å bruke + Premium
10000
LiveJasmin
Review
Se LiveJasmin
# 4 Chaturbate Gratis Nakenhet og Live Sex garantert
Utøvere List deres tips-tjene aktiviteter
100% gratis
50.000
Chaturbate.com
Review
Se Chaturbate.com
# 5 CrazyLiveCams Chat med hundrevis av Cam Girls
De fleste Cam Girls bruker Teledildonics
Gratis å bruke + Premium
10000
CrazyLiveCams
gjennomgang
Se CrazyLiveCams
# 6 RabbitsCams.com Samhandle med tusenvis av europeiske babyer
Oppdag friske ansikter via delen "Nye Modeller"
Gratis å bruke + Premium
6000 +
RabbitsCams
Review
Se RabbitsCams
# 7 CamSoda Snakk med internasjonale amatører
Tags og kategorier for å hjelpe deg med å finne utøvere
Gratis å bruke + Premium
2000 +
CamSoda
Review
Se CamSoda
# 8 bongacams Rask opprinnelig registrering
Hold orden på tegn med økt tidtaker
Gratis å bruke + Premium
10000
BongaCams
Review
Se BongaCams
# 9 XLoveCam Chat med sexy jenter og bruk teledildonics
Spesielle Topless Webcam Events
Gratis å bruke + Premium
35.000
XLoveCam
Review
Se XLoveCam
# 10 SexyOnCams Chat med voksenmodeller 18 til 50+
Informative profiler med sexy bilder
Gratis å bruke + Premium
10000
SexyOnCams
Review
Se SexyOnCams