Hvordan kostholdet ditt kan forbedre helsen til håret ditt

15 november 2018

Som huden din, svarer håret godt når du spiser godt: sunn ernæring er grunnlaget for skinnende låser.

Håret ditt er hva du spiser

Ta med følgende i kostholdet ditt, og du vil være å gi håret ditt alle de essensielle næringsstoffene den trenger for å se og føle deg i toppform (og ikke minst øke hudens helse og generelle velvære også).

Fisk og andre kilder til protein og sunt fett

Håret er laget nesten utelukkende av protein, så det er det kroppen din trenger for å erstatte hår som stadig kaster. Et protein-dårlig kosthold kan godt resultere i en tørr hodebunn og tørt, kjedelig, sprøtt hår. Protein mangler kan også til slutt føre til tap av hårfarge.

load...

Spise fisk et par ganger i uken er en utmerket måte å bøte på dette. Ikke bare er det fullpakket med høy kvalitet protein, det er lav i usunt mettet fett og høy i andre kosttilskudd komponenter håret ditt behov: essensielle omega-3 fettsyrer, B-vitaminer, vitamin D og jern.

Hvordan velge den beste fisken - og måter å tilberede det - for din helse

Omega-3 fettsyrer finnes i cellemembranene i huden på hodebunnen, i håret selv og i de naturlige oljer som holder hodebunnen og håret betinget.

Fisk er også en god kilde til jern, som hjelper blodet å frakte oksygen til hårsekkene. For lite jern (anemi) er en viktig årsak til hårtap, spesielt hos kvinner.

Alle fisk valgene er god, men du får mest “bang for buck” ernæringsmessig fra fet fisk som laks, sild, sardiner, ørret og makrell, da disse er spesielt høy i omega-3 fettsyrer.

load...

Hvis du ikke har lyst fisk, andre gode protein og jern kilder inkluderer fjærfe, magert rødt kjøtt og egg.

Vegetariske retter for omega-3 fettsyrer inkluderer Avokado, gresskarfrø og valnøtter. Belgfrukter (se nedenfor) er gode proteinkilder, mens spinat er lastet med jern.

Frukt og grønnsaker

Vi vet at kroppen trenger frukt og grønnsaker, men noen typer er spesielt gunstig - for hår også. Mørk grønn, bladgrønnsaker og oransje-gul frukt og grønnsaker har en tendens til å være spesielt høy i de to vitaminer hår craves: A og C.

Les også:

Vitamin A er viktig i produksjon av hodebunnen oljer, som fungerer som kroppens eget hår conditioner. Mangel på vitamin A kan føre til tørr hodebunn og flass.

Vitamin C er viktig for blodsirkulasjonen i hodebunnen, slik at de små blodårene der for å mate follicles. For lite vitamin C i kosten kan føre til hår som bryter lett.

Mørke grønne grønnsaker som spinat, brokkoli, grønnkål og bladbete inneholder store mengder av vitamin A og C.

load...

I den oransje-gul kategori, søtpoteter, gulrøtter, cantaloupes, mango, gresskar og aprikoser er gode kilder til betakaroten, som kroppen omdanner til vitamin A. Blåbær, kiwi, tomater, jordbær og sitrusfrukter er rike på vitamin C.

Belgfrukter

Belgfrukter eller pulser (linser, bønner, erter) tilveiebringe en vegetabilsk proteinkilde for å fremme hårvekst, og som også inneholder jern, sink og biotin - en B-vitamin.

Utilstrekkelig biotin inntak kan føre til sprø hår og også føre til hårtap. Heldigvis er dette lett forebygges: biotin kilder inkluderer også hele korn, eggeplomme, gjær og nøtter.

Nøtter

I tillegg til proteinet, nøtter er høy i elementet selen, som er viktig for en sunn hodebunn. Alfa-linolensyre og sink er også funnet i noen nøtter og bidra til å kondisjonere hår. Hår utstøtingen kan være forårsaket av en mangel på sink.

Magre meieriprodukter

Magre meieriprodukter som yoghurt, melk og cottage cheese er gode kilder til kalsium, en nøkkelkomponent for hårvekst. De er også høy i vitamin D, som kan være knyttet til hårsekken helse.

Østers

Vi runder av listen med østers fordi de er kjent høy i sink - mangel på noe som kan føre til håravfall og tørr, flassende hodebunn. Men du kan også opp inntaket av dette mineralet med nøtter, biff, egg, forsterkede frokostblandinger og hel-korn brød.

load...