Er en hårtransplantasjon den beste løsningen for hårtap?

13 november 2018

Når folk flest hører ordene "hårtransplantasjon," et visst bilde popper inn i deres sinn: falske, “pluggy” ser hår som er åpenbart et resultat av en kosmetisk prosedyre i stedet for en naturlig hårfestet.

Dessverre, hårtransplantasjon har et dårlig rykte. Dette er på grunn av de gamle, 1980 "hår plug" prosedyrer som transplanterte hår i plugger av flere follikler og skapte en uvanlig, unaturlig utseende hårfestet.

Realiteten er at dagens hårtransplantasjon teknologi gjør det mulig å legge til tykkelsen på håret ditt og fylle ut en vikene uten falske, plug-lignende utseende av eldre behandlinger.

load...

Men hårtransplantasjon er ikke mirakler, og det er fortsatt potensielle negative som du bør være klar over.

I denne guiden vil vi forklare hvordan moderne hårtransplantasjon fungerer og hvordan de kan brukes til å fylle i hårfestet og reversere effekten av mannlig mønster skallethet. Vi vil også dekke ulempene med hårtransplantasjon og forklare hvordan noen av begrensningene i prosedyren kan påvirke deg.

Hvis du vurderer å få en hårtransplantasjon, kan informasjonen nedenfor hjelpe deg å gjøre et mer informert, trygg beslutning om prosedyren er det rette valget for deg.

Hva er egentlig en hårtransplantasjon?

En hårtransplantasjon er et kosmetisk prosedyre som innebærer høsting hår fra en viss del av hodebunnen (kalt "donor site") og transplantere dem på en annen del av hodebunnen.

load...

Kort sagt, få en hårtransplantasjon betyr å ta hår fra områder av hodebunnen som ikke er berørt av mannlig mønster skallethet og flytte den til områder som er tynt eller skallet.

Hårtransplantasjon fungerer fordi ikke alle av håret på hodet er berørt av DHT, den primære hormonet som forårsaker skallethet. Ved å flytte DHT-motstandsdyktig hår fra baksiden og sidene av hodet til fronten, kan en hårtransplantasjon kirurg gi deg en tykkere, fyldigere hår.

Opprinnelig hårtransplantasjon involvert fjerne og transplantere hår ved hjelp av "plugger", som var grupper av flere hårsekker med en rund, gruppert form.

Mens hår plugger jobbet som en måte å fylle en vikene, de vanligvis så unaturlig grunn av det faktum at håret grafts ble gruppert i separate områder, noen ganger med en merkbar gap mellom hver "plug".

I dag hårtransplantasjon er mye mer sofistikert. Kirurger kan høste hår ved hjelp av FUE eller fut metoder (som vi skal forklare litt lengre ned på siden) og transplantere dem i grupper på ett til tre hår, og skaper en hårfestet som ser og føles naturlig.

load...

Fra et estetisk perspektiv, en hårtransplantasjon utført av en erfaren kirurg vil se og føle akkurat som en naturlig hårfestet, forutsatt at du har nok donor hår tilgjengelig.

FUE aginst FUT: hva er forskjellen?

Follikulær Unit Extraction (FUE) og follikulær enhet transplantasjon (FUT) er de to primære metoder for høsting hårsekkene for en hårtransplantasjon.

Hver metode gir et lignende resultat, om enn med noen forskjeller. FUE innebærer å trekke ut små "enheter" fra ett til fire hår fra hodebunnen ved hjelp av et medisinsk utstyr. Disse hårene blir deretter transplantert på toppen av hodet for å gjenopprette en hårfestet eller gi ekstra tykkelse.

Fordelen med FUE er at den ikke produserer et stort arr. I stedet, det skaper hundrevis av små arr som er mye mindre synlig etter healing, spesielt for personer med lyst hår som kanskje ikke er i stand til å dekke en tradisjonell "stripen" hårtransplantasjon arr.

FUT, på den annen side, ut på å fjerne en stripe av hud fra baksiden av hodebunnen. Hårene er hentet fra denne strimmel i grupper med en til fire. Etter ekstraksjon hårsekkene, kan kirurgen transplantere hårene på toppen av hodebunnen for å fylle inn hårfestet eller kronen.

Fordelen med FUT er at de transplanterte hårene ha en noe høyere suksessrate enn hår transplanteres ved hjelp av FUE metoden. Men nedsiden av FUT er at det skaper et større arr på baksiden av hodebunnen som er synlig med noen korte eller barbert hårklipp.

Minus arrdannelse - som ikke skal være synlig hvis håret på baksiden av hodebunnen din er mørk og tykk - begge prosedyrene produsere de samme estetiske resultater i hårfestet og kronen området.

Les også:

Er en hårtransplantasjon en god løsning for hårtap?

Hvis du har en vikene eller diffuse håravfall og ønsker å gjøre noe med det, får en hårtransplantasjon kan potensielt være en god idé.

Når utført av en erfaren, dyktig kirurg, kan en hårtransplantasjon gjenopprette hårfestet og gi tilbake volum og tykkelse som du hadde tidligere.

Men det er en hårtransplantasjon ikke et mirakel behandling, og det kan ikke nødvendigvis være en total kur for skallethet. Du kan heller ikke være i stand til å få en full leder av hår fra en hårtransplantasjon, noe som gjør det viktig at du har realistiske forventninger om prosedyren.

Før du vurderer en hårtransplantasjon, bør du vite følgende:

Skulle du få en hårtransplantasjon?

Å få en hårtransplantasjon er en betydelig avgjørelse som krever forskning og tålmodighet. Som alle medisinske prosedyrer, er det viktig at du forstår effekter, kostnader og begrensninger av prosedyren før du går videre.

Det er også viktig å være realistisk om hva du kan oppnå med en hårtransplantasjon. Hvis du er helt skallet, vil en hårtransplantasjon trolig produsere en forbedring, men det kommer ikke til å gi deg en helt full leder av hår.

Men hvis du har mindre hår tap og rikelig med donor hår, kan en hårtransplantasjon hjelpe deg å reversere flere år med håravfall og forbedre utseendet.

Bare husk at å få en hårtransplantasjon ikke permanent ende hårtap. Du må likevel ta en proaktiv tilnærming for å beskytte og vedlikeholde håret etter inngrepet.

Før du får en hårtransplantasjon, bevare håret du har

Å få en hårtransplantasjon kan hjelpe deg å skru klokken tilbake på år med håravfall. Men, er den mest effektive måten å gi deg selv en fyldigere tykkere hår for å hindre håret fra å falle ut i første omgang.

Ved å ta en proaktiv tilnærming til hårtap forebygging og bruke behandlinger som finasterid, minoxidil og andre hårtap forebygging produkter, kan du beholde mer av håret ditt, og unngå å måtte få en hårtransplantasjon i første omgang.

Som et resultat, vil du potensielt kunne spare tusenvis (eller titusenvis) av dollar du vanligvis har å bruke på en hårtransplantasjon.

Lyst til å ta affære? Vår guide til å stoppe en vikene forklarer årsaken til mannlig mønster skallethet og lister opp en rekke taktikk du kan bruke til å stoppe håravfall og beholde så mye av håret som mulig.

load...