En kløende hodebunn og hårtap: er de relatert?

12 november 2018

Er du bekymret for at din kløende hodebunn kan være forårsaket av hårtap? Mens noen hudsykdommer som forårsaker en kløende hodebunn kan også føre til hårtap, er et kløende hodebunn på egen hånd ikke er direkte relatert til permanent hårtap fra mannlig mønster skallethet.

I stedet mannlig mønster skallethet skjer vanligvis over tid uten noen merkbar kløe, smerte eller annet ubehag.

Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for å miste håret permanent bare fordi hodebunnen føles kløende. Imidlertid kan en kløende hodebunn bety en av flere ting:

Noen ganger kan problemene som er nevnt ovenfor følges av midlertidig hårtap forårsaket av irritasjon av huden din. Heldigvis er de fleste av de situasjonene som er beskrevet ovenfor er lett å behandle ved hjelp av aktuelle behandlinger og medisiner, hvorav mange er tilgjengelig over disk.

load...

Behandling follikulitt, seboreisk dermatitt og ringorm

Follikulitt, seboreisk dermatitt og ringorm er tre av de mest vanlige årsaker til en kløende hodebunn. Alle tre av disse forholdene er lett å behandle ved bruk av orale og topiske medikamenter, slik som ketokonazol og antibakterielle hud vasker.

Mens ingen av disse forholdene er knyttet til mannlig mønster skallethet, kan alle tre noen ganger føre til en form for midlertidig hårtap kalles telogen effluvium.

I de fleste tilfeller er forhold som follikulitt og ringorm behandlet med oral eller topisk soppdrepende middel, slik som ketokonazol, så vel som legemidler som indometacin. De fleste tilfeller av seboreisk eksem kan også bli behandlet ved bruk av stoffer som kulltjære, salisylsyre, og selensulfid.

Les også:

Behandling av kløende hodebunn fra harde sjampo og hårprodukter

Noen ganger kan kjemikalier i sjampo, hårspray og andre hår styling og pleie produkter føre til at du utvikler en kløende hodebunn. I ekstreme tilfeller, er dette kløe ledsaget av hårtap.

load...

Fordi denne typen kløe og håravfall er ikke av mannlig mønster baldness, er det ikke permanent. Hvis du ta affære og håndtere årsaken til kløe og håravfall, vil du vanligvis få tilbake alle håret du tapt som følge av hudirritasjon.

Den enkleste måten å behandle kløende hodebunn forårsaket av harde sjampo, balsam og andre hårprodukter er å bytte til et tryggere, mindre irriterende alternativ. Dette kan bety å bruke en organisk eller barn sjampo, eller fjerne hår spray, gel og mousse fra din hårpleie rutine.

Behandling av andre årsaker til hodebunnen kløe

De fleste tilfeller av kløende hodebunn kan løses ved hjelp av de teknikker som er nevnt ovenfor, for eksempel overgang fra harde sjampo og hår produkter for kjemiske frie alternativer og behandling av hudsykdommer som follikulitt, seboreisk dermatitt og ringorm.

Men kan noen former for hodebunnen kløe vedvarer selv med de ovennevnte behandlinger. Noen ganger er hodebunnen kløe forårsaket av autoimmune faktorer som psoriasis, eller miljømessige faktorer som er utenfor din kontroll.

load...

Hvis du har tilbakevendende hodebunnen kløe som varer i flere uker eller måneder, og kan ikke regne ut årsaken, er den beste tilnærmingen alltid å oppsøke lege. Dette er spesielt viktig hvis du også legge merke til hår Shedding, noe som kan være forårsaket av underliggende stress eller helseproblemer.

For å konkludere

En kløende hodebunn kan tyde på mange ting, fra skittent hår som må vaskes grundig for å hudirritasjon som må behandles medisinsk. Men generelt er det ikke et pålitelig tegn på at du lider av permanent mannlig mønster skallethet.

Er du bekymret for hårtap? Vi har listet opp de vanligste, pålitelige tegn på mannlig mønster skallethet i vår guide, tidlige tegn på skallet og hvordan å stoppe dem.

load...